Artrose

 

Artrose (slijtage) is een aandoening waarbij het kraakbeen in het gewricht vervalt. Artrose kan voorkomen in ieder gewricht en kan wisselend gepaard gaan met artritis. Voor enkele gewrichten heeft de aandoening een specifieke naam, zoals spat (spronggewricht), lage overhoef (hoefgewricht), hoge overhoef (kroongewricht) en hoefkatrolontsteking.

Behandeling
Volledig herstel van artrose is niet mogelijk, wel kan verslechtering voorkomen dan wel vertraagd worden. Veelal is aangepaste arbeid (op een lager niveau) noodzakelijk. Stagnatie van de doorbloeding in de gewrichten is één van de belangrijkste redenen voor verdere achteruitgang, dus een voedingssupplement wat de doorbloeding verbeterd kan erg goed werken.
Verder zijn er tegenwoordig erg veel voedingssupplementen op de markt, die voor het ene paard verlichting geven, en voor het andere paard niets uithalen. Uitproberen dus.

Als het paard veel pijn heeft kunnen de extracten van de duivelsklauwplant helpen om het leven plezierig te houden. Of een pijnstiller dan de dierenarts.