Beschermers

 

 

 

 

Bandages :
Om de benen van het paard tijdens het rijden bescherming te geven, kunt je gebruik maken van werkbandages. Het is belangrijk dat ze op de juiste manier worden aangebracht, anders is het effect nihil en zijn ze zelfs schadelijk voor het paard. Bandages die te strak zitten, belemmeren de bloedsomloop. Zitten ze te los, dan worden ze tijdens het rijden afgestroopt, wat ongelukken kan veroorzaken.

Stalbandages met onderlappen zijn om het paard in de trailer of stal te beschermen of om een paard na een zware dag rust en ontspanning te geven. De benen kunnen dan eventueel ook met cooling gel worden ingesmeerd.

All-in-one beschermer
De naam zegt het eigenlijk al, de beschermer beschermd het gehele onderbeen. Van bovenaan de pijp tot onder de kogel, net als een bandage. Alleen zijn deze wat makkelijker aan te doen, met het klittenband. Aan de all-in-one beschermer rechts zitten zelfs de bell-boots al vast. Ze zijn meestal van neopreen of leer.

Pijpkousen:
Pijpkousen zijn gemaakt van leer, vilt of neopreen dat verstevigd is met leer, plastic of ander materiaal. Ze beschermen het pijpbeen en de binnenkant van de kogel. Ze zijn makkelijk en vlug om te doen. Let bij pijpkousen wel goed op dat ze het paard passen. Niet elke pijpkous is altijd goed voor elk paardenbeen.

 


Skid boots:
Skidboots zijn speciaal voor de achterbenen om het been te beschermen tijdens het spinnen en sliden. Ze zijn meestal gemaakt van neopreen of leer, met aan de binnenkant en achterkant van de kogel extra versteviging van plastic, rubber of leer.
Ze zijn verkrijgbaar in lange (links) of korte (rechts) versie.

Bell boots (rechts):
Bell boots worden meestal gebruikt om de kroonrand en de ballen van de voet te beschermen. Ze zijn meestal gemaakt van neopreen maar ook andere materialen zoals rubber komen voor.

Overreach boots (links):
Overreach boots lijken op het eerste gezicht een beetje op bell boots, alleen de naam zegt het al, ze beschermen alleen de achterkant van de hoef tegen aantikken van het achterbeen.

Staartbeschermer :
Staartbeschermers hebben een dubbele functie : het glad houden van de bovenkant van de staart en bescherming tegen schuren in de wagen. Als de staartbeschermer te strak zit, worden de haren bij de wortels afgekneld. Ze vallen uit en groeien wit weer aan. Golvend haar aan de bovenkant van de staart is teken van een te strak omgelegde staartbeschermer, terwijl een staartbeschermer die te los zit kan afglijden
.

 

Transportbeschermers :
Transportbeschermers dienen voor optimale bescherming van het paardenbeen. Ze zijn makkelijk als je weinig tijd hebt voor het aanleggen van stalbandages. Ze mogen alleen voor de reis gebruikt worden, niet tijdens het werken of op stal. Ze worden meestal met klitteband vastgemaakt. Ze beschermen de benen maar bieden geen steun.

 

 


Boot covers:
Tegenwoordig zijn er zelfs hoesjes op de markt, om over je beschermer te doen, om deze te beschermen tegen nattigheid en vuil. Zo gaan je beschermers langer mee.