Bodembedekkers


Er zijn verschillende soorten bodembedekkers verkrijgbaar. Elk met zijn voor- en nadelen en in verschillende kwaliteiten.

Tarwestro
Tarwestro is veruit de favoriet. Het is niet al te duur en neemt best veel vocht op. Bovendien is het makkelijk kwijt te raken, championkwekerijen kunnen het gebruiken.
Roggestro
Roggestro absobeert heel goed, het is alleen vrij prijzig.
Gerstestro
Gerstestro raak je niet kwijt aan bedrijven. Aangezien het stro rot, kan je het wel opslaan en compost laten worden. Op die manier kan de stalhouder het gebruiken voor het land of de tuin.
Koolzaadstro
Hier eten de paarden niet van. Het kan dus gebruikt worden in plaats van zaagsel. Het is wel stoffig.
Zaagsel
Zaagsel wordt over het algemeen gebruikt bij paarden die teveel stro eten en bij paarden met luchtwegproblemen. Zaagsel absorbeert goed en is makkelijk uit te mesten. Het is echter moeilijk kwijt te raken.
Hennep
Hennep wordt om de zefde redenen gebruikt als zaagsel, maar hiermee wordt een potstal gemaakt, waardoor de paarden op een dikke onderlaag staan.
Vlas
Met vlas wordt ook een potstal gemaakt. Daardoor is het makkelijk te onderhouden. Vlas kan vrij stoffig zijn, afhankelijk van de kwaliteit. Ook kan vlas erg glad zijn. Paarden eten over het algemeen geen vlas. Doen zij dit wel, dan kan het koliek veroorzaken.

Potstallen zijn niet voor ieder paard geschikt. Een paard dat onrustig is, kapt en de bodem doorwoelt, kan je beter niet in een potstal houden. Je hebt van potstallen weinig afval en ze zijn weinig arbeidsintensief.

 


Foto's: www.wikimedia.org, www.krausdiervoeders.nl