Criollo
Algemeen
Rond de 16e eeuw ontwikkelden de Argentijnse Criollo zich uit (wilde) spaanse paarden.
Toen het stadje Buenos Aires in 1540 geplunderd werd ontsnapten veel spaanse paarden. “Criollo” betekent dan ook spaans paard.
Het oorspronkelijke bloed is Andalusisch, Berber en Arabisch. Verfijning van het ras zijn een gevolg van het klimaat, van de temperatuur en de kwaliteit van de weilanden, of ze in de heuvels of in de laagvlakte zijn gefokt, en van particuliere selectieve fokkerij, geënt op de plaatselijke smaak.
Er zijn nog steeds veel wilde kuddes in Argentinie te vinden. Doordat de Criollo's in het wild moesten leven, ontwikkelden zij zich als harde paarden, met veel uithoudingsvermogen.

De rasvereniging is in 1918 opgericht.
De Criollo wordt ook wel de Anglo-Argentino genoemd, hij wordt gebruikt als algemeen rijpaard, maar vooral is hij beroemd als rijdier van de gaucho.
Rasbeschrijving
De Criollo is een compact, stoer gebouwd paard.  Hij heeft een kort en breed hoofd, dat uitloopt in een fijne smalle snuit, piramidevormig met een rechte profiellijn, met wijd uiteenstaande expressieve ogen en korte puntoortjes. Hij heeft een gespierde hals op een schuine, sterke schouder met een brede borst. De rug ik kort, rond geribd, en een sterke achterhand. Het kruis is rond en gespierd.
Hij heeft korte benen, met uitstekend beenwerk, korte koten, smalle harde voeten.
De benen zijn stevig en sterk, met zeer harde hoeven.
De meest voorkomende kleuren zijn: zand - of vaalkleurig, schimmel, vos, zwart, isabel, licht - en donkerbruin en palomino. Daarvan komt de vaalkleurige het meeste voor. (wildkleur)
De stokmaat zit rond de 1.42 en 1.52.
De Criollo is een warmbloed.


Karakter
Het paard heeft een sterk karakter, is gewillig, meegaand en zijn temprament kan onverschrokken, moedig en onafhankelijk zijn. Ook zijn ze bijzonder gehard. ze kunnen overleven in hitte, en kou doorstaan. Ook doostaan ze gebrek aan water en voedsel en ze zijn gezegend met een enorm uithoudingsvermogen. Dat komt doordat ze door handelaren opgekocht worden als ze uit Argentinie komen, en dan moeten ze 700 km lopen met een bepakking van 110 kg en ze mogen alleen eten en drinken wat ze in de natuur vinden. De Criollo is een eenmanspaard, die zeer hartelijk is. Hij vertrouwd niet iedereen gelijk, maar als het vertrouwen eenmaal gevestigd is, dan heeft het een verbazende moed en hardnekkigheid. Ze vrezen niets, en gaan overal! Zoals meerdere paardenrassen op aarde (Mustangs, Camargues) kunnen zij soms vrij ver van de mens af staan. Maar met de juiste behandeling en op basis van vertrouwen, kan de Criollo een heel fijn paard zijn!


Gebruiksmogelijkheden
De Criollo word gebruikt als rijpaard, maar kan ook gebruikt worden als veedrijver, omdat het zo’n enorm uithoudingsvermogen heeft.

Hiernaast een plaatje van Argentijns hoofdstel, ook in Europa wordt regelmatig gekozen om de criollo te rijden met oorspronkelijke tuigage.
 


foto's: www.criollo-crzvd.de, www.criollofarm.com, www.criollos.nl