Onderdelen

CUTTING

 

Cutting is het afscheiden van een koe uit de kudde en deze afgescheiden houden.
Het paard moet over een flinke dosis cowsense beschikken, vandaar dat paarden speciaal voor dit onderdeel gefokt worden. Ze moeten op eigen initiatief hun werk doen en dat vraagt nogal wat.
Ze moeten slimmer en sneller zijn dan het vee, daarvoor moeten ze dus ook lichamelijk heel wat in huis hebben.

Bij cutting wordt een kudde vee in de arena losgelaten en gesetteld op de korte zijde.
De combinatie rijdt rustig de kudde in en zoekt een koe uit. Hij scheidt deze koe van de groep en drijft de koe zo dicht mogelijk naar het midden van de arena. Twee andere ruiters, de Turnback men, houden de koe in het midden van de arena, terwijl weer twee andere ruiters, de Herd Holders, ervoor zorgen dat de kudde aan de korte zijde van de arena bij elkaar blijft.

De koe zal proberen terug te gaan naar de kudde en het is aan het paard om dit te voorkomen. Het paard volgt elke beweging van de koe en blijft steeds de weg terug naar de kudde blokkeren.
De combinatie krijgt twee-en-een-halve minuut de tijd om hun kunnen te showen. Het hangt van de koe af, of en, hoe het paard zijn capaciteiten kan laten zien. De ruiter mag van koe wisselen als deze stopt of van de combinatie wegdraait. Gedurende die 2,5 minuut mogen ze hooguit drie koeien uitzoeken.

De jury geeft een puntenaantal tussen de 60 en 80, strafpunten kun je krijgen als:
*het paard van de koe wegdraait
*het paard de koe laat ontsnappen
*de ruiter het paard aanwijzingen geeft.

Geluk, in de zin van het gedrag van de koe, speelt naast kwaliteiten van paard en ruiter natuurlijk ook een rol.