DEKENS

 

Deken op.....???

Als je niet veel rijdt met je paard heb je eigenlijk geen deken nodig. Zijn wintervacht wordt dik genoeg zodat hij, ook tijdens een hele koude winter, lekker naar buiten kan.
Maar veel mensen kiezen ervoor om hun paard in de winter wel een deken op te doen. Omdat hij dan een lekker kort vachtje houdt. En dus tijdens het rijden minder snel bezweet raakt en na het rijden sneller droog is. En omdat het paard er mooier uitziet, in zijn kortere vacht, en om het paard schoon te houden, voor keuringen en wedstrijden.
Er zijn ook mensen die hun paard scheren, om dezelfde redenen. Onder het hoofdstuk scheren gaan we hier verder op in.

Er bestaan verschillende soorten dekens in allerlei maten, kleuren en merken. Pasvorm kan per merk veel verschillen, dus zorg dat je altijd een goed passende deken koopt. Probeer hier niet op te beknibbelen, want een schurende / niet passende deken kan veel ellende veroorzaken.

Winterdekens worden gebruikt voor de warmte zodat, zoals hierboven al genoemd, de vacht lekker kort blijft. Deze dekens heb je in verschillende soorten, ook waterdicht, dus handig voor buiten. Er bestaan ook waterdichte dekens waar maar een dun voerinkje in zit, dit zijn de zogenaamde regendekens. Erg handig in het voor- en najaar.

Zomerdekens worden gebruikt als het lekker weer is, maar toch net iets te koud en als er een windje staat. Maar ook om het paard schoon te houden en zodat zijn haren niet verbleken.

Zweetdekens zijn voor na het rijden, als het paard bezweet is. Het voordeel van zo'n deken is, dat het het zweet goed opneemt en daardoor je paard eerder droog is.

Vliegendekens, de naam zegt het al, zijn om het paard te beschermen tegen ongedierte, door de mazen is het een lekkere luchtige deken. Sommige mensen gebruiken vliegendekens als zweetdekens, omdat ze lekker luchtig zijn, maar wel zweet opnemen. (niet de nylon versies)

Als een paard normaal geen deken op heeft, maar erg bezweet is na het rijden, kan het verstandig zijn om, tot hij vrij goed droog is, een zweetdekentje op te leggen. 

Ook oude paarden kunnen baat hebben bij een deken. De vacht van een ouder paard wordt langer, maar werkt niet meer zoals het moet. Dus als het erg koud is of veel regent, kun je een oud paard best helpen door een deken op te doen, zodat hij toch lekker buiten kan blijven. Want niks is zo gezond als buitenlucht en beweging.
Let dus goed op je oude paard, hij zal zelf aangeven wanneer je moet beginnen met een deken.

Let op, als je paard de hele dag buiten staat, dat je een waterdichte deken kiest. Je kunt hem namelijk niet bij iedere regenbui binnenhalen. 

Als je een vroeggeborenveulen hebt kan het ook handig zijn om een dekentje aan te schaffen, zodat het toch lekker naar buiten kan.

 

 

 

Hieronder staat de uitleg over verschillende soorten dekens. De plaatjes zijn ook voorbeelden, maar ga eens zoeken op internet en je vindt zoveel, dat je bijna niet meer kunt kiezen.
Veel van onderstaande dekens zijn ook verkrijgbaar met hals, en ook losse halsdekens zijn te koop.

Een aantal merken: Bucas, Horseware, Dominick, Hyposport, Harry's Horse, BR.

Weide dekens.

Waterdicht of waterafstotend, gemaakt van een dik soort nylon of canvas, met verschillende soorten voeringen en in verschillende diktes verkrijgbaar.

Staldekens.

Niet waterdicht , gemaakt van een dik soort nylon of canvas, met verschillende soorten voeringen en in verschillende diktes verkrijgbaar.

Onderdekens.

Katoen met vulling (soort dekbed) molton, badstof, fleece of wol, in verschillende diktes verkrijgbaar.

Zweetdekens.

Wol of fleece,  in verschillende diktes verkrijgbaar.

Vliegendekens.

Met verschillende soorten en grootten mazen verkrijgbaar. En in verschillende materialen.

Zomerdekens.

Meestal van katoen.

Uitrijdekens.

Wol of waterafstotend nylon met vulling. Verkrijgbaar met of zonder zadeluitsparing.

Dekenmatentabel

Engelse maat Amerikaanse maat Onderlengte cm ruglengte cm Schofthoogte
4'9" 57 145 95 120-127
5'0" 60 152 100 127-137
5'3 63 160 110 137-142
5'6" 66 168 115 142-147
5'9" 69 175 125 147-157
6'0" 72 183 135 157-162
6'3" 75 190 140 162-167
6'6" 78 198 145 167-170
6'9" 81 206 155 170-172
7'0" 84 214 160 172-175