Droes

 

Droes is een bacteriële infectieziekte in de keel die wordt veroorzaakt door de streptococcus equi, een bacterie die ruim een jaar in leven kan blijven en waarvoor vooral jonge paarden en pony's vatbaar zijn.
Droes is een besmettelijke ziekte die wordt overgebracht door direct contact tussen paarden, maar ook via mensen, dekens, emmers, enz.

Symptomen:
Symptomen van droes zijn: pijn met slikken (veroorzaakt door gezwollen lymfeklieren), hoge koorts, niet willen eten en afscheiding van dik taai slijm uit de neusgaten. Vaak geneest droes binnen ca. 10-14 dagen uit zichzelf; de ontsteking breekt dan door naar de keel of naar buiten. Er ontstaan abcessen met pus. Deze kunnen voorkomen rond het keelgebied, maar ook via de lymfeklieren in het hoofd. De bulten zitten dan overal op het hoofd en breken daar door. Als de abcessen eenmaal zijn doorgebroken, herstelt het paard zich vaak snel. Er kunnen zich bij droes wel complicaties voor doen. De zwelling in de keel is dan zo groot dat het paard nauwelijks adem meer kan halen. In dat geval dient direct een dierenarts gewaarschuwd te worden om het paard te behandelen.

Behandeling:
De abcessen kunnen ingesmeerd worden met een trekzalf, zodat ze sneller open gaan.
De wonden die onstaan bij het doorbreken van de abcessen kunnen het beste open gehouden worden, zodat de pus eruit kan. Verschillende keren per dag de wonden uitspoelen met sodawater.
Verder kun je het paard helpen door Vicks in de neus te smeren, zodat hij makkelijker kan ademen. Als er pus uit de neus vloeit, dit steeds goed schoonmaken en evt. wat uierzalf over de neus smeren, om aantasting van de huid tegen te gaan.
Denk wel aan het besmettingsgevaar! De verzorger van het zieke paard dient zich na elk contact om de kleden en het liefst te douchen. Ook moet het paard geïsoleerd worden van andere paarden.