Fjordenpaard

Door Debora den Breems

Het Noorse Fjordenpaard

Geschiedenis, karakter en gebruik
Het Noorse Fjordenpaard of ook wel “de fjord” is een van de oudste en zuiverste rassen op de wereld. Al op muurtekeningen van wel 30,000 jaar geleden zijn er duidelijk fjorden te zien. Ongeveer 40,000 jaar gelden bestond het fjordenras al in Noorwegen, 2000 jaar geleden is het echte fokken van dit ras begonnen.
De fjord heeft zijn naam gekregen door de inhammen aan de kust “de fjorden” in Noorwegen.


Fjorden in Noorwegen

Men denkt dat de fjord gefokt is als “trekpaard” niets is minder waar. De Noren hadden snelle paardjes nodig vol uithoudingsvermogen en kracht die hun door het dunbevolkte Noorwegen konden brengen. Om snel van plaats naar plaats te kunnen hadden ze een harddravend paardje nodig die met een licht rijtuigje grote afstanden kon afleggen.

Tegenwoordig word de fjord in Noorwegen nog veel gebruikt voor de draverijen. De snelste tijd die een fjord ooit heeft afgelegd was slechts 1 minuut langzamer als het wereld record van een harddraver!
Verder word de fjord tegenwoordig veel gebruikt in alle takken van de sport. De fjord is zo veelzijdig dat hij alles aan kan. Veel fjorden zie je dan ook op wedstrijden terug. Zowel aangespannen als in de dressuur, spring en westernsport presteert de fjord zeer goed!


De fjord heeft een eigen karakter die je maar bij weinig rassen terug ziet. Sommigen noemen het een paard het een “kop er op” anderen bestempelen hem eerder als een paard “met humor”. Dat een fjord eigenwijs is hoeft niemand meer te vertellen, dit is na een minuut “fjord kijken” meestal al duidelijk te zien. Vaak word een fjord aangeprezen als “kinderpony”, er zijn er slechts maar weinigen die daar aan voldoen. De fjord is berensterk en kan verschrikkelijk dwars zijn. Een beginner of een kind zal dan vaak ook niet de baas zijn over dit pittige paardje. Maar zo eigenwijs als ze zijn zo gevoelig zijn ze ook, daarom zijn ze wel weer erg geschikt als gehandicapten pony. Fjorden voelen goed aan wanneer ze eigenwijs kunnen doen en wanneer ze zich moeten gedragen. Veel gehandicapten hebben de tijd van hun leven op een fjordenrug.

Zoals al eerder beschreven is de fjord erg veelzijdig. In de dressuur hebben al veel fjorden zich bewezen. Mensen staan meestal al niet vreemd meer te kijken als ze een fjord tussen de paarden in de Z-dressuur zien lopen. In de westernsport zien we ook steeds meer fjorden. Vooral in onderdelen als de trail, pleasure en horsemanship zijn fjorden en erg geliefd ras , door hun stokmaat, wendbaarheid en “coole” karakter.
Ondanks dat ze zich geweldig kunnen laten zien op wedstrijden word de fjord toch het meest ingezet als recreatiepony. Je kunt met een fjord heerlijk buiten rijden, “spelen” en hobby’en. Door zijn leergierige karkater leert de fjord erg snel, daarom worden fjorden ook wel ingezet bij showteam’s en laten ze de mooiste circuskunstjes zien. Wel moet men er goed over nadenken wat ze hun fjord aan leren, ze zijn slim genoeg om dit tegen hun baasje te gaan gebruiken.

Exterieur, beweging en kleur.

Het Fjordenpaard onderscheidt zich van andere rassen door de opvallende geelachtige kleur (isabel). Dat een fjord Isabel is is niet van zelfsprekend, de Isabelkleur heeft verschillende schakelingen. Zo zijn er “gra” fjorden deze zijn grijs en “rodblakke” fjorden, deze zijn licht Isabel en hebben een blonde streep tussen de manen en staart i.p.v. zwart. Dit zijn de 2 meest voorkomende “bijzondere” fjordenkleuren maar er zijn er nog veel meer zo zijn er ook witte en crème kleurige fjorden. De gewone Isabel kleur kan uiteen lopen van erg licht naar wit toe naar erg donker bijna bruin. De fjord heeft meestal rechtopstaande manenkam met een zwarte aalstreep, die vanuit de maantop via de manen over de rug tot aan de staart loopt. Tegenwoordig zien we veel fjorden met lange manen, vooral in de westernsport zien we weinig fjorden meer met een mooi geknipt boogje in de manen. Ook al ziet het stamboek dit niet graag vinden veel mensen het toch een mooi gezicht. De manen van een fjord kunnen erg lang worden, en blijven dus niet vanzelf staan zoals veel mensen denken. Het knippen van de fjordenkam is een precies werkje de hoogte van de boog moet op de juiste plek zitten (ongeveer 10cm achter de oren) en het zwart wat in het midden tussen het wit loopt moet 1cm boven de witte manen uitsteken.
Het hoofd is vrij groot, het voorhoofd is plat en de ogen staan ver uiteen. De hals is kort en breed. De Fjord is geweldig sterk en heeft een krachtig, gespierd lichaam met een lange rug en een rond kruis. De korte benen worden vaak gesierd door een vetlok.
Het Fjordenpaard heeft een krachtige stap en een nogal korte draf, toch zijn erg veel fjorden die ook enorm ruim kunnen draven. Een goed achterhand gebruik zien we veel bij fjorden. Door hun voorwaartse drang word het front verheven en worden de achterbenen ver onder het lichaam geplaatst. Ondanks de korte hals kan de fjord keurig op de loodlijn lopen met een mooie boog in de hals. Door de rechtopstaande manen word de boog in de hals nog meer geaccentueerd, en is het een prachtig zicht als de fjord zich laat zien. De galop is bij sommige fjorden wat moeilijk, door hun korte hals is hun evenwicht niet goed verdeeld als deze gebogen op een cirkel moet galopperen. Maar met veel training kan ook een fjord galoppen als Bonfire.
De stokmaat van de fjord varieert tussen de 1.35 m en 1.50 meter maar er zijn ook fjorden die groter of kleiner zijn! De grootste fjord gemeten is 1.60!


Om de fjord in het kort te omschrijven is het een : “Eigenzinnig pittig paardje, met goede gangen en een frisse uitstraling, die voor iedereen wat in huis heeft”Foto's: www.hurtigruten.nu, www.fjordhorse.com, www.debodesign.nl, www.theamazingrydar.cjb.net