Haflinger

Door Marjolijn Graauwmans


De haflinger

Geschiedenis
Over de afkomst van dit paard zijn verschillende meningen verdeeld. De ene groep zegt: dit sobere en stevig gebouwde ras komt van oorsprong uit Zuid-Tirol, gelegen in Oostenrijk, tegen de Italiaanse grens. In Zuid-Tirol ligt een plaats genaamd Hafling. En hier komen de haflingers vandaan.

Wat veel mensen niet weten, is dat de haflinger een kruising is; een kruising tussen een arabier en een noriker. Hier ontstond een bepaald ras uit. Dit paard is weer opnieuw gekruist met een noriker en zo ontstond de huidige haflinger.
Het andere verhaal gaat als volgt: koning Lodwijk de vierde van Duitsland, zou een hengst uit Bourgondië naar zijn zoon gestuurd hebben, als een soort huwelijksgift. Deze hengst dekte plaatselijk gefokte merries, die van oosterse afkomst waren. Nakomelingen uit deze kruisingen ontwikkelde zich tot de haflinger.
De haflinger is zowel in Italië als in Oostenrijk gefokt , maar na de eerste wereldoorlog voornamelijk nog in Oostenrijk. Ze dragen een brandmerk in de vorm van een Edelweissbloem, met in het midden een H. De haflinger wordt daarom ook nog wel eens Edelweiss pony genoemd.


Uiterlijk

De haflinger is altijd voskleurig, het maakt niet uit welke voskleur. De manen en staart zijn licht tot wit. De stokmaat ligt in de meeste gevallen tussen de 1.35m. en 1.45m. Zijn benen zijn kort en zijn rug en achterhand bijzonder gespierd. Daarom is het dan ook een zeer sterk paardje. Zijn hoofd is vaak klein en breed, maar verraadt nog wel zijn volbloedafkomst. Zijn hoeven zijn erg hard en haflingers hebben dan ook geen hoefijzers nodig.
Gebruik
Het is verbazingwekkend hoe goed het uithoudingsvermogen van dit paard is; ze zijn daarom ook uitermate geschikt als recreatie- en lange afstandenpaard. Tevens is dit ras een uitstekend tuigpaard, daar worden ze dan ook vaak voor gebruikt. In de Alpen worden ze voor de Arrenslee gezet.
Verder kun je met deze paarden alles doen. Dressuur, springen, zelfs western. Men zegt vaak dat met de haflinger geen hoge posities te rijden zijn, maar uiteraard zijn er uitzonderingen.

 

Foto's: www.haflinger-suedtirol.com, www.haflinger-schauprogramme.de