Hoefkatrol

 

Hoefkatrol is een veelgebruikte naam voor hoefkatrolontsteking (podotrochleïtis). De hoefkatrol bestaat uit het straalbeen (=botje, dat vastzit aan het hoef- en kroonbeen) met de hierover glijdende diepe buigpees (+ peesschede eromheen) en slijmbeurs. Bij een hoefkatrolontsteking is de bloedtoevoer naar het straalbeen en omgeving ernstig verstoord. Hierdoor worden te weinig zuurstof en bouwstoffen aangevoerd en afvalstoffen afgevoerd. Meestal treden de volgende symptomen op: eerst vaak struikelen, naderhand is het paard gevoelig aan de voorbenen (in de kootholte aan de achterzijde van de voet) en vaak treedt een (lichte) kreupelheid op, maar het kan ook zijn dat het paard (nog) niet kreupel is. Het paard loopt met name kreupel tijdens een periode van veel inspanning en vaak zijn alleen de voorbenen aangedaan.

Oorzaken:
Het is niet geheel duidelijk wat de precieze oorzaak is van hoefkatrol is. Onderstaande factoren kunnen dit veroorzaken/verergeren:

Overbelasting van het gewricht (o.a. te lange tenen wanneer de ijzers er te lang onder zitten)
Erfelijkheid en bouw (o.a. afwijking van de slijmbeurs)
Voeding en conditie (o.a. drukking door een ontsteking van de buigpees)
Behandeling:

De diagnose hoefkatrol is niet zo gemakkelijk te stellen. Op een röntgenfoto is meestal een afwijking in het straalbeen zichtbaar, waarbij het bot geen glad oppervlak heeft. Het kan echter ook zo zijn dat röntgenologisch (nog) geen afwijkend beeld zichtbaar is. Het is dan ook belangrijk te bekijken of het paard klinische problemen heeft, d.w.z. kreupelt of overgevoelig loopt (veel struikelen). Bevestiging van de diagnose kan verder verkregen worden door positieve buigproeven en/of geleidingsanesthesie, waarbij het onderbeen wordt verdoofd, waarna wordt gekeken hoe het paard loopt.

Behandeling:
Wat meestal ter behandeling wordt gedaan bij hoefkatrol is aanpassing van het hoefbeslag, het doorsnijden van een hoefzenuw en het toedienen van ontstekingsremmers en bloedvatverwijdende middelen. Het paard kan ook natuurlijk worden behandeld, hiertoe is het nodig het dier ongeveer 6 maanden te behandelen met Osteocur ter verbetering van de doorbloeding van het onderbeen en ter versterking van het beenderstelsel. Het kruid Duivelsklauw kan gegeven worden om de pijn te verlichten.