Hoefzweer

 

Via de 'witte lijn', door nageltred of door een zachte of beschadigde zool of wand (zoals een hoefscheur), kan vuil naar binnen dringen. De hoeflederhuid raakt dan ontstoken. Dit kan echter ook ontstaan van binnen uit, door giftige stoffen in het bloed. Een oppervlakkige ontsteking vindt meestal een uitweg naar buiten door de onderkant van de hoef. Als dit niet het geval is, komt de ontsteking (soms na maanden met afwisselend geen, tot nu en dan ernstige kreupelheid) bij de kroonrand naar buiten.
Een hoefzweer komt vaker voor bij paarden op een stalbed van houtkrullen, zaagsel of turf dan bij paarden op stro. Juist bij deze paarden geldt: houdt de stal en hoeven goed schoon.

Behandeling
Meestal wordt een hoefzweer 'gevonden' door de dierenarts of hoefsmid. Deze zal proberen om de zweer te vinden en de hoef open te snijden, zodat de druk eraf is. Hierna zal het paard met zijn hoef meerdere keren per dag in een soda-of biotex-badje moeten. Vaak wordt er daarna een desinfecterend smeerseltje op gedaan.