Hoesten

 

Hoesten

Hoesten komt veel voor bij paarden. Hoesten is een reactie van het lichaam om de luchtwegen te reinigen en is dus een onderdeel van het zelfgenezingsproces van het paard. Het is belangrijk om de oorzaak van het hoesten te achterhalen, zodat je goed kan handelen.
Voor het hoesten kunnen verschillende oorzaken zijn namelijk; een verkoudheid of griep, een ontsteking van de luchtwegen, een chronische hoest en een allergie.

Verkoudheid of griep.
Griep of verkoudheid wordt veroorzaakt door een (onschuldig) virus waar het paard mee in aanraking is gekomen. Het paard heeft meestal een verhoogde lichaamstemperatuur, is sloom en heeft een natte neus. Als het dier hoest, kan je horen dat er slijm loskomt. Het hoesten moet na drie tot vier dagen over zijn, anders is het raadzaam de dierenarts te waarschuwen. Doe dit ook wanneer het neusuitvloeisel niet wit, maar geel of groen is. Dit duidt op de aanwezigheid van bacterien, die door de verminderde afweer de luchtwegen kunnen binnendringen. Het paard hoort binnen een week klachtenvrij te zijn.
Geef het paard rust zolang de verkoudheid duurt, zorg voor veel frisse lucht en houdt de stal schoon. Doe na het herstellen nog vier weken rustig aan met het paard, geef het dier wel beweging maar laat het geen zware arbeid verrichten.

Onsteking van de luchtwegen.
Als er bacterien de luchtwegen zijn binnengedrongen, zullen zij voor onstekingen gaan zorgen. In dit geval blijft het paard hoesten en kan de lichaamstemperatuur verhoogd zijn. Als er slijm loskomt, is dit geel of groen van kleur. Het is noodzakelijk dat het dier antibiotica krijgt, om goed te kunnen herstellen. Geef het paard rust en veel frisse lucht.

Chronische hoest.
Door een verwaarloosde infectie kan het paard chronische hoest of dampigheid ontwikkelen. Het slijmvlies is overprikkeld en blijft slijm produceren. De rek is uit de longblaasjes en het paard moet actief met zijn buikspieren meewerken om goed te kunnen uitademen. Een dampig paard zal niet meer herstellen. De schade is blijvend.

Allergie.
Paarden kunnen overgevoelig reageren op bijvoorbeeld stof. Wanneer zij hiermee in aanraking komen, geeft het lichaam een overdreven afweerreactie, waardoor er overmatig slijm wordt geproduceerd, waardoor het paard gaat hoesten en een natte neus kan hebben. Het neus uitvloeisel is wit of transparant. Een allergie is meestal blijvend.
Probeer er achter te komen waar het paard op reageerd en probeer te voorkomen dat het paard met de prikkel in aanraking komt. Op die manier kan je het allergische paard klachtenvrij houden.