Hoofdstellen

Door Marjolijn Graauwmans

Het Hoofdstel

Ook in de westernsport zijn er tal van verschillende hoofdstellen. En allemaal is het een kwestie van smaak. De een houdt van simpel, de ander houdt van veel versieringen en veel zilver.
Hieronder een lijst van verschillende hoofdstellen met de nodige uitleg:
Browband of trainingshoofdstel: het gewone hoofdstel bestaat uit een browband (frontriem), sheekpiece (bakstukken) crownpiece (kopstuk) en een throatlatch (keelriem).
De browband kan er op tal van verschillende manieren uitzien.
Aan de sheekpieces bevestigt men de snaffle/shank. Deze is te bevestigen door middel van schroeven die losgehaald moeten worden, men hangt de snaffle/shank erin en schroeft het zaakje weer dicht. Een andere methode, zoals op de foto hierboven te zien, is dat de pieces gesloten zijn met leren touwtjes. Deze moet men loshalen en de snaffle/shank kan bevestigd worden.

Two-ear of double-ear hoofdstel: de naam zegt het al, het is een hoofdstel dat je om de 2 oren van je paard doet. Als je naar de foto kijkt, zie je dat de browband en de throatlatch ontbreken. De twee oorringen hebben de browband vervangen. Het is een hele simpele, maar zeker stevige constructie! Aan een kant van het oor zie je tevens een voorbeeld van hoe een tassel aan het hoofdstel bevestigt kan worden.
Feit is wel dat dit hoofdstel niet voor elk paard geschikt is. Er zijn paarden die overgevoelig bij hun oren zijn en dan is dit hoofdstel niet aan te raden.One-ear hoofdstel: dit is de variant op de two-ear. Ze worden ook wel split-ear hoofdstellen genoemd. Bij dit hoofdstel zit slechts 1 oor van je paard in het hoofdstel. Zo blijft het hoofdstel op zijn plaats. Meestal is het oorstuk los aan het hoofdstel bevestigd, zodat je kan kiezen of je het linker of het rechteroor er doorheen wil halen, maar dat is niet altijd het geval.
Bij dit hoofdstel is de throatlatch afwezig. Het oorgedeelte vervangt de browband. Het maakt in een wedstrijd niet uit met welk hoofdstel je rijdt.
Ook bij dit hoofdstel geldt dat als je paard gevoelige oren heeft, je het beter niet kan gebruiken.

Het nylon hoofdstel: het nylon hoofdstel is een gewoon hoofdstel dat van (meestal) zeer sterk nylon is gemaakt. Ze zijn makkelijk schoon te maken en te onderhouden. Ze zien er vaak hetzelfde uit als een gewoon westernhoofdstel, maar hebben de meest vrolijke kleurtjes. Blauw, groen, roze; of een combinatie van allerlei kleuren.
In de meeste gevallen zijn ze ook goedkoper dan de leren hoofdstellen.

Teugels

In teugels zijn ongeveer net zoveel varianten te vinden als in de hoofdstellen.
Teugels maak je aan de snaffle/shank vast weer op dezelfde manier als het hoofdstel, met een schroefje of een leren veter.
Je kunt er ook snaps (2) of musketons aan zetten, zodat ze makkelijker te bevestigen en los te maken zijn.
Split-reins (2+3) zijn twee losse stukken, lang dun leer of touw, daarom heten ze split-reins, gescheiden teugels. Meestal hangt er aan het eind van de teugel een stukje verzwaring, om te zorgen dat ze op hun plaats blijven.
Romal-reins (1) zijn teugels die bij de hand in 1 stuk verder gaan, als je op 1 hand start mag je bij een romal het uiteinde met de andere hand vasthouden, dit mag bij split-reins niet.

Je kunt ook een meccate (die je normaal aan een bosal bevestigd) aan je bit vastmaken, hier gebruik je dan slobberbars voor.
Voor uitleg met foto's hoe je hem dan moet knopen klik hier.