Hypp

 


HYPP staat voor hyperkalemic periodic paralysis, ook wel Impressive Syndroom genoemd. HYPP is een spieraandoening die kan voorkomen bij bepaalde Quarter Horses, Appaloosas en Paints, allen afkomstig van de Amerikaanse dekhengst Impressive. Een HYPP-paard vertoont sporadische aanvallen van spiertrillingen, zwakte en/of flauwvallen. Deze aanvallen kunnen gepaard gaan met sterke ademingsgeluiden t.g.v. verlammingen van de luchtwegspieren. Soms kan een plotse dood optreden na een ernstige verlammingsaanval, waarschijnlijk t.g.v. hartfalen of verlamming van de ademhalingsspieren. Deze verschijnselen kunnen variëren in sterkte en duur.

Door deze symptomen wordt een HYPP aanval vaak verward met de volgende ziektes:

Tying-up/Rhabdomyolysis;
Tying-up kan optreden door een aantal omstandigheden, o.a. te sterke training, voedingsdeficiëntie en spijsverteringsproblemen. Een HYPP-aanval treedt juist bij rust, voedingstijd of na stress (bij transport, voedselverandering of ziekte) op. Terwijl HYPP-paarden na een aanval meestal helemaal in orde zijn, hebben ze bij tying-up juist stijve en pijnlijke achterbeenspieren en rug
Koliek;
Ook bij een HYPP-aanval gaat een paard vaak liggen en kan het niet meer opstaan.
Ataxi/zenuwaandoeningen;
Hypp-paarden zijn bij bewustzijn gedurende een aanval en hebben geen pijn, terwijl bij ataxi de paarden niet bij bewustzijn zijn en pijn hebben.
Ademhalingsstoornissen;
Bij stikken en luchtwegproblemen kan men een paard ook zwaar horen ademhalen.

Oorzaken:
Een verhoogd kaliumgehalte in het bloed lijkt de directe oorzaak van een HYPP-aanval te zijn. Kalium is van belang voor het functioneren van spieren en zenuwen en de complexe regulatie van kalium in het lichaam vindt plaats via hormonen van nieren, bijnieren, schildklier en alvleesklier. Paarden nemen veel kalium op via het voer en de nieren dienen het overtollige kalium via de urine uit te scheiden. Uit onderzoek is gebleken dat de hormonale functie in HYPP-paarden niet verstoord is, maar de spieren vertonen een spontane (electrische) activiteit (zonder stimulatie), veroorzaakt door een genmutatie.

Behandeling/preventie
Identificatie van de genmutatie vormt de basis voor de bloedtest waarmee HYPP gediagnostiseerd wordt. Een paard met HYPP zal dit zijn hele leven hebben en de kans op aanvallen blijft altijd bestaan. Er zijn wel aanpassingen mogelijk om het kaliumgehalte in het bloed te verlagen en zo de kans op een HYPP-aanval te reduceren.

Voeding:
In het algemeen wordt aangeraden HYPP-paarden voer te geven met een laag kalium-gehalte en volgens een vast eetpatroon. Zorg dat het paard altijd over voldoende voer en water beschikt en voorkom snelle voerveranderingen. Hooi, grassen en granen bevatten slechts 1-2% kalium en kunnen goed worden gegeven om het kaliumgehalte van het dieet te verlagen. Geef hiervan steeds dezelfde hoeveelheden 2-3 x dagelijks.

Beweging:
Ook hierbij is het belangrijk dat het paard beweging krijgt of getraind wordt volgens een vast schema. Het paard kan het beste op een paddock of weide gehouden worden en niet de gehele dag op stal staan.

Medicijnen:
Als bovenstaande maatregelen niet voldoende zijn om aanvallen te voorkomen, dan kan een diureticum helpen. Een diureticum (plaspil) zorgt voor een verhoogd kaliumuitscheiding via de nieren. Meestal wordt acetazolamide (Diamox) gegeven, vaak levenslang. Digesticur kan gegeven worden om de spijsvertering te optimaliseren, waardoor voedselschommelingen niet zo'n groot effect hebben. Een HYPP-paard is vaak ook een nerveus dier, in dit geval kan Anemiacur gegeven worden om de hartwerking te optimaliseren als blijkt dat dit orgaan ook aangedaan is (de hartspier zelf is aangedaan of het pompvermogen van het hart is overbelast door het constant pompen van bloed naar de steeds contraherende spieren).