Maandagziekte of Tying up

Door:

Deze aandoening kan bij ieder paard voorkomen en wordt ook wel spierbevangen genoemd. De aandoening is niet jaargetijde afhankelijk. Het komt wel vaker voor bij paarden die intensief getraind worden.
Wanneer een paard lijdt aan Tying up, is er een verstoorde stofwisseling in de spieren. Door een teveel aan melkzuur worden de spiercellen afgebroken. Tying up komt in verschillende gradaties voor.

Symptomen: (van de ernstige vorm)
De spieren van het paard verstijven en het paard kan niet meer voor of achteruit. Let op! Ga dit zeker niet forceren! Het paard kan dan neerstorten. Het paard kan wankelen, begint te zweten en te hijgen, de spieren zijn hard en kunnen trillen. De lichaamstemperatuur loopt op tot zo'n 39,5 graden celcius.
De urine van het paard is koffiekleurig en er kan bloed inzitten.

Oorzaken:
De excacte oorzaken zijn niet bekend, maar er zijn bepaalde factoren die meespelen:
Het komt vaak voor bij paarden die normalitair zwaar getraind worden en ineens een gedwongen rustdag krijgen, zonder dat het rantsoen hierop wordt aangepast.
Een gebrek aan vitamine E kan een oorzaak zijn.
Te zwaar en te snel willen trainen, dus niet goed opbouwen van de conditie van een paard, waardoor de spieren kunnen verzuren.

Behandeling:
Bel de dierenarts!!!!
Als het paard niet kan of wil lopen, laat hem dan staan. Als het kan, breng het paard naar zijn box en bedek hem met warme dekens.

Wat je kan doen om het te voorkomen:
Voer naar arbeid.
Geef het paard een goede warming-up en cooling-down
Laat het paard ieder dag bewegen. (denk hierbij ook aan weidegang of laten lopen in de paddock)
Geef eventueel extra vitamine E.
Als je paard het eenmaal heeft gehad, is hij gevoelig voor herhaling, wees dus allert!