Mok

 

Mokplekjes zijn huidontstekingen in de kootholte. De huid wordt rood, er komt vocht uit en er ontstaan korstjes. De vochtige, vieze huid vormt een ideale voedingsbodem voor schimmels en bacteriën die zich hierin goed vermeerderen en verspreiden. De harde dikke korsten beschadigen bij beweging de huid er omheen en zorgen op deze manier voor nieuwe barstjes en een beschadigde huid.

Als de mok niet goed wordt behandeld zal het zich steeds verder uitbreiden en kan het leiden tot kreupelheid en zelfs "olifantsbenen" als gevolg van bloedvergiftiging. Mok begint vaak in de kootholte van één van de achterbenen en kan zich uitbreiden naar de zijkanten, de voorkant en verder omhoog langs het been en kan ook voorkomen aan de voorbenen. Belangrijk voor de preventie van mok is een schone droge stal, schone benen en een optimale weerstand.

Oorzaken van mok
Mok wordt veroorzaakt door bacteriën die zich normaal gesproken ook op de huid van een paard bevinden en op een gezonde sterke huid geen problemen veroorzaken. Op een verzwakte en/of weke huid zien de bacteriën echter kans om zich te vermeerderen. Hierdoor wordt het bacteriële evenwicht op de huid verstoord, met als gevolg een ontsteking van de huid. De oorzaken kunnen variëren van opspattend zand tijdens de training tot een insectensteek, bepaalde planten in en om de wei, zonnebrand, een schimmelinfectie, schurftmijten, een vieze stal en natuurlijk vocht. Aanhoudende vochtige omstandigheden maken de huid zacht en week. Bij vocht denken we vaak in de eerste plaats aan regen en modder, maar een natte stal is vaak nog veel erger; de ammoniak uit urine kan de huid zo aantasten dat deze week wordt en minder weerbaar. Naast deze uitwendige oorzaken, kan de afweer van de huid ook verzwakt zijn door oorzaken van binnenuit, zoals een overgevoeligheid voor eiwitten of een teveel aan lichamelijke afvalstoffen in het lichaam.

Behandeling
Zorg ervoor dat de plekken droog blijven. 1e keer wassen met betadineshampoo/scrub, wel meteen goed droogdeppen.
Daarna een mokzalf erop smeren. Dit dagelijks of meerdere keren per dag met een zachte doek afvrijven (niet de plekken kapot of korsten erafvrijven). Dan nieuwe zalf erop. Blijft het aanhouden, of wordt het erger, vraag dan aan de dierenarts een sterker middel.