New Forest Pony

Door Marjolijn Graauwmans


Kilncopse Dancer

New Forest Pony  

Geschiedenis
De New-Forest ontleent zijn naam aan het New-Forest reservaat in Engeland. Dit natuurreservaat is gelegen tussen de Zuidwest-Engelse steden Southampton en Bournemouth.
New-Forest betekent letterlijk ‘nieuw bos’. Dit ‘bos’ bestaat uit heide, moerassen en bebossing. Vroeger werden de pony’s hier wild gehouden. Ook nu nog zijn er kuddes die er nog wild leven. Als ze vroeger al werden gebruikt, was dat om zwaar werk te doen. De New-Forest had voor de boeren grote voordelen. Ze waren klein, erg sterk en gingen lang mee.

Kenmerken die nu nog steeds van toepassing zijn op deze pony’s.
Hoe meer jaren er telde, hoe minder de pony’s werden gebruikt. Ook in Engeland trad de mechanisering op, waardoor de pony’s onbruikbaar waren. In 1957 was het dan zover, de eerste New-Forest pony’s werden verscheept naar Nederland. Omdat ze zo klein waren, werden ze voornamelijk door kinderen gekocht en gereden. De New-Forests bleken een betrouwbaar en kindvriendelijk karakter te hebben, waardoor ze razend populair werden. In 1957 werd dan ook het stamboek opgericht.

Exterieur
De New-Forest is over het algemeen klein. Als een pony kleiner is dan 1.37 spreekt met van een kleine New-Forest, alles wat daarboven zit tot en met 1,48 is een grote.
Zijn benen zijn stevig en moeten niet al te smal zijn. Zijn hoofd is klein, meestal wat bolle wangetjes en een breed voorhoofd. De hals is kort en rond. De pony is stevig genoeg om dag en nacht, winter en zomer, buiten te staan. Alle kleuren zijn bij deze pony toegestaan, behalve bont.

Gebruik

Brummershoeve's Boss
Deze pony is zeer veelzijdig. Ze worden op allerhande gebieden gebruikt. Ze draaien op hoog niveau in de dressuur en springsport mee. Men rijdt er aangespannen mee. Ze worden veelvuldig recreatief gebruikt en zelfs rijden ze, niet zonder succes, in de westernsport!
Ze zijn algemeen bekend door hun kindvriendelijke karakter en worden dan ook veel door kinderen gereden.
In Engeland zijn deze pony’s mede door de crosscountry erg populair geworden.


Kilncopse Dancer

Foto's: www.newforestpony.com, Marjolijn Graauwmans