Overo Lethal White Syndrome


 

LW staat voor Lethal White, LWS voor Lethal White Syndrome, wat eigenlijk OLWS is, Overo Lethal White Syndrome.

Een veulen met OLWS wordt geheel of bijna geheel wit geboren en heeft een niet of niet goed werkend darmstelsel. Hierdoor zal het binnen zeer korte tijd verstoppingsverschijnselen (koliekverschijnselen) vertonen. Helaas is hier niets aan te doen en deze veulens overlijden dan ook binnen een paar dagen.  Om de veulens onnodig lijden te besparen wordt vaak besloten om ze in te laten slapen.

Wat het is is dat Frame overo's (zie patronen) een gen draagt die alleen dodelijk is in Homozygote vorm. Homozygoot is wanneer de ouders allebei dezelfde gen geven waardoor het dier (of mens) alleen die gen heeft om weer door te geven.

Voorbeeld: Als twee zwarte paarden gekruist worden, en beide hun gen voor de zwarte vacht kleur aan hun kind geven, dan is het kind Homozygoot (homo=2 van dezelfde) voor de zwarte kleur.

Wanneer twee Frame overo's gekruist worden en ze allebei hun gen voor het frame bont-patroon aan hun kind geven dan gaat er iets mis. Dan wordt het veulen helemaal wit geboren (vandaar de White) en het veulen heeft darmen die niet aan elkaar zitten, soms zelfs geen interne anus. Dus het dier kan niet poepen, waardor het binnen 48 uur doodgaat na eerst koliek te krijgen.
De kans dat dit gebeurd is 25%, al wordt er geloofd dat veel van deze veulens in de merrie al vroegtijdig geobserbeerd worden, aangezien er niet zo ontzettend veel van die veulens geboren worden.

Als je dus een Frame overo hebt dan is het zaak dat je je paard niet kruist met een andere frame overo. Wat bij de Paints lastig is omdat er zoveel van zijn. Tegenwoordig kun je je paard er met DNA op laten testen en hoef je dus niet meer bang te zijn voor zo'n veulen, mits je de juiste partner kiest.

Een Frame overo die dus gewoon geboren is mankeerd verder helemaal niets. Het is alleen in combinatie met een andere Frame overo wanneer je problemen kan krijgen.

Splash is net als Frame en Sabino een bont-patroon die niet platenbont zijn (tobiano). Splash is een bont paard waarbij het lijkt alsof hij in een pot verf gedipt is, de benen zijn wit, vaak de onderkant van de buik en de punt van de staart. Ze hebben meestal een wit hoofd en blauwe ogen. Een Splash is vaak doof.

Sabino is wat je ook wel bij Clydsdales ziet, grillige aftekeningen op de benen, vaak oplopend, vaak een kleine vlek op de buik, bijna nooit wit op de zijkant van de hals. Bij een Sabino lijkt het alsof het wit vannuit de benen omhoog op gespikkelde wijze wordt verspreid. Vaak hebben Sabino's ook een wit onderlip of wit op de kaken. Sabino komt ook bij andere rassen voor, zelfs bij arabieren en welsh en gelderse.

Frame is de derde "overo". Frame paarden hebben vaak "normale" been aftekeningen of zelfs, geen wit op de benen. Ze hebben meestal wit op de zijkant van het lichaam, dus niet onder de buik. Ook hebben ze vaak wit aan de zijkant van de hals.

Overigens kun je een paard hebben die meerdere bont patronen heeft, dus is het niet altijd duidelijk te zien dat ze Frame zijn, daarom is het verstandig te testen!

Het grappige is dat Frame, Splash en Sabino niet in Homozygote vorm bestaan. Ten minste dat weet men bijna zeker. Als een paard namelijk Homozygoot is voor een gen dat vererft hij dat ALTIJD.

Zo zijn er wel veel Paints die homozygoot zijn voor Tobiano, maar dan moeten wel beide ouders natuurlijk Tobiano zijn, zodat het paard van beide ouders het tobiano gen krijgt. Homozygote Tobiano's hebben vaak "inkt-vlekken" dus in het witte gedeelte nog wat rare donkere vlekken, alsof je vulpen kapot gegaan is en er overal inkt gespetterd heeft.

Die homozygote Tobiano's geven dus 100% bonte veulens. Wat erg handig is als je Paints wilt fokken.

 

 

to fokkenalgemeen

to ziekten