Paint Horse

door Bonnigje Bertels

Dutch Design

American Paint Horse
Gedurende de laatste tien jaar is het stamboek van de American Paint Horse (het APHA) uitgegroeid tot het op één na grootste rassenstamboek in Amerika.
Verwar de Paint niet met Pinto. Pinto komt van het Spaanse woord pintado, dat geschilderd betekent, en is tegenwoordig een verzamelnaam voor alle bonte paarden. Het tot Paint verbasterde Pinto betekent in principe hetzelfde, maar er is toch een belangrijk verschil; de Paint is een ras.

Ook in Nederland neemt de populariteit van dit ras gestaag toe. En dat is niet zo vreemd! Een Paint Horse is niet alleen erg prettig om naar te kijken, het is ook bijzonder atletisch en sterk en heeft een evenwichtig karakter.
De Paint is een compact paard, voorzien van een massieve, krachtige en gespierde achterhand. De schoft en schouder gaan mooi over in de rug. Hij heeft een korte rug en een open en ruime borstpartij. Alles bij hem ademt kracht en evenwicht uit. Zijn benen zijn hard, zijn gewrichten stevig en breed en zijn pijpen kort.
De vrij lange hals draagt een vrij kort expressief en mooi hoofd. Het hoofd is kort en breed, met een mooi taps toelopende neus en ondiepe, vastberaden mond.
De gangen zijn laag bij de grond, met een vaak ietwat benepen draf die gecompenseerd wordt door een ruime en regelmatige galop. De Paint is zeer snel op korte afstanden.


Dutch Design
Hoe is het ras ontstaan?
In 1519 voer de Spaanse ontdekkingsreiziger Hernando Cortes naar Noord-Amerika.
Op die reis nam hij zijn eigen paarden mee. De paarden die hij achterliet waren de grondleggers van de huidige Paint Horse. 2 van deze paarden waren bont. Deze paarden zijn doorgefokt met de indiaanse Mustangs.

De bonte kleuren van paarden zijn in de hele wereld hetzelfde, maar hebben met name in de Verenigde Staten een bijzondere ontwikkeling doorgemaakt.
De Indianen, die uitstekende fokkers waren, hechtten veel waarde aan het decoratieve aspect van de kleur van hun paarden. Vlekken en blessen waren zeer in trek en hadden voor sommige stammen een bijzondere betekenis.
Gedurende de jaren 1800 en 1900 werden deze paarden verschillende namen toebedeeld: pinto, paint, skewbald, piebald. Tegen het midden van de 20ste eeuw, trachtten de Amerikaanse fokkers een methode te vinden om deze kleur te elimineren, omdat ze haar te folkloristisch vonden. De (Quarter) fokkers besloten alle bontgekleurde paarden uit het stud-book te verwijderen.In1950 richtte een groep enthousiaste mensen over de bonte paarden “the Pinto Horse Association “op. Zij wilde specief de bijzondere kleur beschermen. In 1962 richtte een andere groep enthousiaste mensen een organistaie op die niet alleen de bijzondere kleur wilde beschermen maar ook het bijzonder “stock-type” uiterlijk. Dit was de “American Paint Stock Horse Association (APSHA).”
Op 11 Augustus, 1962, Werdt de eerste pedigree van de eerste American Paint Horse geregistreerd (een black and white tobiano hengst, genaamd: Bandits Pinto). Op het einde van 1962 waren er 150 leden en 250 geregistreerde paarden. In 1964 waren er al 1269 paarden geregistreerd.

APHA-Headquarters
Gelijktijdig met deze ontwikkeling ontstond er een andere organisatie. De “American Paint Quarter Horse Association.”
Deze groep had echter moeite om het hoofd boven water te houden en is uiteindelijk gefuseerd met de APSHA.
Hieruit ontstond in mei 1965 de “American Paint Horse Association”. En zo werdt de APHA meteen een grote organisatie met veel leden en geregistreerde paarden.

Rainy King San
Kleuren
Alle Paints zijn in principe bontgekleurd. De verdeling van de vlekken is bepalend voor het type Paint.
Een Paint heeft als basis een kleur als bij de Quarters (zie: kleuren). Daarop hebben ze een aftekeking van wit.
De twee belangrijkste aftekeningen zijn: de tobiano en de overo. (zie: patronen). Generaal Tobias kwam vannuit Spanje naar Zuid Amerika met veel bonte (Tobiano) getekende paarden, men is daar in eerste instantie alle bonte paarden Tobiano's gaan noemen, inclusief Appaloosa's! Pas later maakte men onderscheid in Tobiano's en andere Bont Patronen.

Bij Overo paarden komt het “Overo Leathel White Syndrome” voor. Dit is een afwijking waar het paard als veulen aan overlijdt. Voor meer informatie over het OLWS klik hier.

Breeding Stock
Een Breeding Stock is een Paint Horse die te weinig wit heeft om ingeschreven te worden in het reguliere stamboek van de APHA. Het wordt ingeschreven in een speciale registry voor Breeding Stocks, de “Breeding Stock Registry”. Voor het fokken maakt het niets uit, bonte nakomelingen van Breeding Stocks worden weer in het reguliere stamboek ingeschreven. Eventuele effen nakomelingen worden weer geregistreerd als Breeding Stock.


Foto's:, Linda van Vugt, www.apha.com