Quarab

door Cathelijne van Gerven

Jonge Quarab: MRQ Scintilla Irie
De Quarab.
De Quarab Horse is oorspronkelijk ontstaan door het kruisen van een Arabisch volbloed (100 % ) en een geregistreerde Quarter Horse of een Paint Horse (100 %). Dit gebeurde rond de jaren ’60 voor het fokken van “cowhorses”, speciaal voor het ranchwerk. Tegenwoordig kan de bloedvoering van elk van deze rassen 1/4 tot 7/8 bedragen. Let wel, bloedvoering van andere rassen is geen Quarab.
In Nederland is de Quarab horse nog vrij onbekend, maar in het buitenland, met name in Amerika en Duitsland, wel. Sinds 1989 is het mogelijk om deze kruising te registreren bij het stamboek de I.Q.H.A (International Quarab Horse Association)

Waarom zijn mensen nu zo enthousiast over de Quarab?
Eigenlijk heel logisch, het is een combinatie van de goede eigenschappen van de Arabische volbloed: Intelligent, goedaardig karakter, hardheid, uithoudingsvermogen, het edele hoofd en hard droog beenwerk, en de goede eigenschappen van een Quarter of Paint: zwaardere bespiering, coole karakter, snelheid vooral op korte afstanden en goede, snelle wendingen. En zo wordt de Quarab geboren die, door zijn uithoudingsvermogen, werklust en sterke achterhand, in alle takken van de sport inzetbaar is.
Padron

Ga Sun Dancer
Bovendien krijg je ook nog een mooi paard.
De Quarab horse is er dan ook in veel kleuren en kan naar eigen ideaalbeeld worden gefokt. Bijvoorbeeld naar type, beweging, maat, atletisch vermogen en temperament. Vandaar dat de Quarab op een arabier kan lijken, maar ook op een stockhorse.
Het is afhankelijk van het percentage van een van de rassen.

Eigenlijk spreekt men alleen over de voordelen van beide rassen en heeft ervaring in het buitenland geleerd dat de Quarab betere gangen heeft dan de Quarter.

Natuurlijk is het, net als bij andere fokkerijen, belangrijk om te zorgen voor een goede combinatie, waarbij de ouderdieren elkaar goed aanvullen.


Foto's: www.morequarabs.nl, www.quarabs.com,