Quarter Horse

door Cathelijne van Gerven


De Geschiedenis
De eerste Amerikaanse kolonisten hadden al snel in de gaten dat hun Engelse Volbloed paarden niet goed genoeg waren om de VS te veroveren. Op dat moment kwamen ook Arabieren, Barben en Turkse paarden op het continent, en door deze te kruisen is de 'Colonial Quarter of a Mile Running Horse' ontstaan, deze naam dankt dit ras dan ook aan de wedstrijden die in amerika met deze paarden werden gereden, de quarter mile (400 meter). Dit paard had alle capaciteiten had om het zware werk te kunnen verrichten en was bovendien ook nog snel. Tegenwoordig worden ze gewoon 'Quarter Horses' genoemd.
De Quarter is het oudste Amerikaanse paardenras.


Het Karakter
De veelzijdigheid waarmee de Quarter ingezet kan worden heeft hij te danken aan zijn karakter.
De Quarter is sterk, ongelofelijk snel, intelligent, ze weten instinctief hoe ze vee moeten hoeden (cow sence), flexibel, goed wendbaar, snel reactievermogen, goed concentratie vermogen, vergevingsgezind, trouw, gelijkmoedig, volgzaam, positief ingesteld, een paard met “Spirit”.
Zo word de Quarter niet alleen ingezet voor het vroegere vee-werk op ranches en op de renbanen, maar is hij vanwege zijn sterke en atletische bouw ook de perfecte partner voor lange buitenritten
Het ideale Western paard!
Maar het belangrijkste van zijn karakter is dat het een ideaal gezinspaard is. Een echt “maatje” voor jong en oud.
De bouw
De Quarter Horse heeft een kort en breed hoofd, goed afgetekende kaken, wijde neusgaten, expressieve, grote, zachte ogen en kleine beweeglijk oren. Hij heeft brede schouders, een diepe brede borst, een korte rug
Het meest opvallende kenmerk is de gespierde en gedrongen bouw die vooral de schouders, achterhand en dijen. De schenkels en dijen zijn vaak breder dan de heupen, deze bouw maakt lange passen en een grote stuwkracht mogelijk. Quarterhorses hebben stevige en harde benen en hoeven.
De stokmaat varieert van 1.45 tot 1.63 m.

De kleuren
De Quarter komt in veel verschillende kleuren voor.
Zie kleuren

Er bestaan ook 'Bonte' Quarter Horses, die we inmiddels kennen als het ras 'Paint'-Horse, omdat deze niet geaccepteerd werden in het stamboek van de AQHA (American Quarter Horse Association). Hier hebben ze een nieuw stamboek voor gemaakt, de APHA (American Paint Horse Association).
Quarter horses mochten dus tot voor kort alleen een effen kleur hebben. Wel mochten ze beperkte witte aftekeningen hebben op de benen en op het hoofd.
Sinds kort is deze regel veranderd, en mogen bonte quarters ingeschreven worden in een speciale 'registry' bij de AQHA. Voor de uitgebreide informatie omtrent deze regel verwijzen wij dan ook naar de AQHA.

De Bonte Quarter / Crop Out
door Bonnigje Bertels


Sinds begin 2004 is er een regelwijziging goedgekeurd binnen de AQHA omtrent de witregel. Dit houd in dat voortaan elk veulen uit geregistreerde Quarter Horses of TB, geregistreerd kan worden bij de AQHA, ongacht zijn witte aftekening.
Het wordt dan wel verplicht om van deze veulens dna te laten testen voor inschrijving voor een "parentage verification".

De witte vlekken zijn bij het stamboek ongewenst. Veulens met te veel wit komen dan ook in een speciale registry. Er mag met deze quarters gewoon verder gefokt worden mits er gekruist wordt met een quarter die wel in de normale registry staat ingeschreven, en dus niet te veel wit heeft.

Een Quarterhorse met te veel wit wordt ook wel "Crop Out" genoemd. Toen Crop Outs nog niet bij de AQHA konden worden ingeschreven werden ze in het geval van Paint karekteristiken bij de APHA ingeschreven. Als het veulen, of de daar uit gefokte veulens, niet aan de kleur eisen van het "Regular Registry" van de APHA voldoen dan komen ze in het "Breedingstock Regsitry".

Deze regelwijziging bij de AQHA heeft nu dus als gevolg dat deze paarden gewoon Quarter blijven. Bij de AQHA is er bijna geen onderscheidt tussen de verschillende registrys. Op wedstrijden mag er tegen elkaar gecompeteerd worden. Bij de APHA zijn er speciale Breeding Stock klasses.
Er is een uitzondering; de bonte Quarter mag niet in de Halter geshowed worden.

Foto's: www.quarter-horse-times.com, www.cuttinghorse.co.nz, www.nqha.nl, www.czqha.cz