Onderdelen

REINING

 


Peppy Dun It Chex

Reining is misschien wel het meest spectaculaire onderdeel van het western-rijden met zijn stops spins en rollbacks. Maar het is meer dan dat, er zit ook speedcontrol in, gewone en vliegende galopchangementen, het verzamelen aan de losse teugel, grote cirkels in harde galop, kleine in een langzame galop, rundowns enz...


Dutchs Peppy Flash

Reining rijden met een paard is niet alleen hem begeleiden, maar iedere beweging gecontroleerd uitvoeren. Het beste reiningpaard zal gewillig begeleid en gecontroleerd de proef zonder het geringste verzet uitvoeren.
Iedere beweging die het paard uit zichzelf maakt word beschouwd als gebrek aan controle.

Alle afwijkingen van het exacte geschreven patroon worden beschouwd als een gebrek of tijdelijk verlies van controle en daarom vind puntenaftrek plaats op basis van de ernstigheid van de afwijking.
Na aftrek van alle fouten, die vermeld staan in het regelboek, tegenover de uitvoering van het patroon en de totale indruk van het paard, worden pluspunten gegeven voor vloeiendheid, netheid, gedrag, snelheid en gezag over de uitvoering van de verschillende manouvres. Het gebruik van gecontroleerde snelheidsveranderingen - die de moeilijkheidsgraad verhogen - maken de proef spannender en uitdagender voor het publiek om te zien.

 

 

De bouw

De bouw van reining paarden is meestal anders dan die van pleasure, trail en halter paarden. Het hoeft natuurlijk niet. Ze zijn meestal erg klein en compact. Met veel bespiering bij de borst en schouders en een hoge en sterke kont.

Wat is?

Spinnen:
Het paard draait naar links of naar rechts waarbij het paard om het binnen achterbeen draait. Dat been blijft staan en met zijn voorbenen stapt hij over. Hoe lager het hoofd van het paard, hoe mooier.

Slidingstop:
Hierbij stopt het paard met zijn achterbenen en blijft hij voor doorlopen. Het mooiste is als het paard hierbij zijn hoofd naar beneden doet.
Met sliding ijders glijdt een paard als hij hem goed uitoefend op een goede ondergrond soms wel 8 à 9 meter.

Rollbacks:
Dat is een snelle draai van 180 graden. Hier draait het paard om zijn buitenbeen (of binnen, ligt eraan welke kant je op gaat), nu stapt hij alleen niet over maar springt hij.


Slidingijzer

 


Pattern

Er zijn verschillende soorten reining-patterns. Ze staan in de regelboeken van de betreffende organisaties.
Hieronder een voorbeeld:

 

1. Galoppeer op snelheid tot het uiteinde van de arena voorbij de laatste kegel en maak een linkse rollback - zonder oponthoud. 

2. Galoppeer naar het andere uiteinde van de arena voorbij de laatste kegel en maak een rechtse rollback - zonder oponthoud. 

3. Galoppeer voorbij de middenkegel en maak een sliding stop.
Ga achterwaarts tot het midden van de arena of minstens drie meter. Pauzeer eventjes.

4. Maak vier spins naar rechts.

5. Maak vier en een kwart spins naar links zodat het paard naar de linkerzijkant van de arena kijkt. Pauzeer eventjes.
 
6. Vertrek in linkergalop, maak drie cirkels naar links: eerst een grote, snelle cirkel; dan een kleine, trage cirkel; vervolgens een grote, snelle cirkel. Galopwissel in het midden van de arena.

7. Maak drie cirkels naar rechts: eerst een grote, snelle cirkel; dan een kleine, trage cirkel; vervolgens een grote, snelle cirkel. Galopwissel in het midden van de arena.
 
8. Begin een grote snelle cirkel naar links, maar sluit deze cirkel niet. Galoppeer rechtdoor langs de rechterzijde van de arena voorbij de middenkegel en maak een sliding stop op minstens zes meter van de wand of fence. Pauzeer eventjes om het einde van de pattern aan te tonen.

De ruiter moet van het paard stappen en het hoofdstel 
afnemen bij de aangeduide judge.Craig Johnson Bridleless Reining Demo