Rotstraal

 

Rotstraal is een veel voorkomende aandoening van de straalhoorn. Het is een bacteriële infectie, waarbij een stinkend ontstekingsvocht wordt gevormd.

Oorzaken
Oorzaken zijn het niet bijhouden en schoonmaken van de voeten en/of stallen, slecht beslag en weinig of geen beweging waardoor de voeten niet optimaal kunnen werken.
Rotstraal kan ook voorkomen bij paarden die wel iedere dag goed worden verzorgd
Een nauwe voet zal minder hoefmechanisme hebben dan een brede voet.
In nauwe voeten, die minder uitzetten, zal het vuil vast blijven zitten. Dan is er dus meer kans op een ontsteking van de straal.
Ook kan rotstraal ontstaan door de bodem. Schors en houtsnippers die in de bodem zijn verwerkt, kunnen gemakkelijk in het straalkussen blijven steken en zo een ontsteking binnenbrengen. 
We kunnen rotstraal ook zelf ontwikkelen door met een scherp voorwerp te diep in de straalgroeven te krabben. Door zo te krabben kunnen we de lederhuiden beschadigen en ongewild een bacterie binnenbrengen.
Omdat een bacterie zich het beste ontwikkelt in een donkere, zuurstofvrije en vochtige omgeving, kan het paard snel last krijgen van rotstraal.

Behandeling
Rotstraal is vrij gemakkelijk te genezen, maar daar moet dan wel iedere dag aan worden gewerkt.
Bij de constatering van rotstraal zal de hoefsmid allereerst de straal netjes uitsnijden zodat overal een aansluiting van hoorn aanwezig is en geen enkel gedeelte achterblijft dat nog ontstoken is.
De stal moet schoon zijn zodat het paard niet in zijn eigen mest en urine staat.
Daarna kun je de stralen insmeren met een middel tegen rotstraal, bv: Egyptische zalf, socatyl of betadine. Deze middelen hebben een drogende en bacteriedodende werking.