SCHEREN


Het kan handig zijn om je paard te scheren. Bijvoorbeeld als je veel rijdt, zodat hij niet snel zweet, en na het rijden snel opdroogt. Scheren kun je zelf doen of laten doen. Je kunt voor ongeveer €35,- per dag een scheerapparaat huren of er eentje kopen, als je van plan bent vaker paarden te scheren. Scheerapparaten zijn vanaf ongeveer €250,- te koop.
Iemand inhuren om je paard te scheren zal rond de €50,- kosten, afhankelijk van het scheerpatroon dat je kiest en de voorrijkosten. Er staan regelmatig advertenties op internet van mensen die paarden scheren.

Denk er eerst goed over na, of het wel echt nodig is. De vacht van een paard is zijn natuurlijk bescherming tegen kou en nattigheid. Je hebt bergen dekens nodig ter vervanging van die natuurlijke jas. En je paard moet op stal kunnen.

Scheren duurt lang en is een karwei waar je handigheid in moet krijgen, maar het is makkelijk te leren. Je moet er gewoon een keer aan beginnen. Zorg wel dat je een goed onderhouden scheermachine, met scherpe messen hebt. Dit bespaart een hoop ergernis, bij jezelf en je paard.

Laat je paard in de weken voordat je daadwerkelijk wil gaan scheren wennen aan het geluid en trillen van de machine. Als je meteen maar begint heb je kans op ongelukken, en moet je misschien naar verdovingsmiddelen of een praam gaan grijpen. Dat is jammer, want als het paard het allemaal al gewend is zal hij het, net als poetsen, heerlijk vinden om geschoren te worden.

Het scheren
Zorg dat je een helper hebt, die het paard kan vasthouden en geruststellen. En die benen optilt, zodat je bij de moeilijke plekken kunt. Of juist een voetje optilt, zodat hij het been waar je mee bezig bent netjes laat staan.
Werk in een rustige, afgesloten ruimte met goede verlichting (daglicht is het beste). Zorg dat jij en je paard op een droge bodem staan. Trek makkelijke en veilige kleding aan. Kleding waar geen haar aan blijft kleven. Draag schoenen met rubber zolen. Neem ruim de tijd, haastige spoed is met scheren zeker niet goed. Begin 's morgens, want later in de middag koelt het vaak erg af en tegen de winter wordt het vroeg donker. Geef een hooinet, helpt het paard de tijd door te komen.
Neem geregeld een korte pauze om de messen af te laten koelen en je paard te bekijken. Neem na 1,5 à 2 uur een langere pauze, zodat jij en je paard even kunnen rusten. Zet je paard met deken op op stal, zodat hij wat kan drinken of plassen en ga een stukje met hem wandelen, om de benen te strekken.

Scheerpatronen
Er zijn verschillende scheerpatronen, kies het patroon dat het best bij je paard past, qua werk en weidegang.
Hoe meer vacht eraf gaat hoe meer dekens je nodig zal hebben, en hij zal minder vaak buiten kunnen staan.

Jachtmodel:
Benen en plaats waar het zadel ligt blijven ongeschoren.
Dit officiële model is eigenlijk niet van toepassing op westernpaarden, maar je kunt het zadel ook veranderen in een vierkant. Voor paarden die zwaar in het werk staan, maar wel enige bescherming aan de benen nodig hebben.

Dekenmodel:
Benen blijven ongeschoren en er blijft een 'deken' over op de rug, lendenen en romp.
Geschikt voor paarden die zwaar in het werk staan, maar een dunne huid hebben, of extra bescherming nodig hebben in het gebied rondom de lendenen.


Streepmodellen zijn een goed compromis voor paarden die met tijden hard moeten werken, maar toch voor een deel van de tijd of altijd buiten staan.
Kijk naar de omstandigheden van je paard, en bepaal zo welk streepmodel het beste bij hem past.

Hoog streepmodel:
Hoofd en benen zijn niet geschoren, maar je kunt ervoor kiezen om het hoofd wel te scheren.

Midden streepmodel:
Hoofd en benen worden niet geschoren.
De 'deken' is lager geschoren.

Laag streepmodel:
Hier zijn luchtpijp, borst, gedeelte tussen de voorbenen, het onderte deel van de schouders en buik geschoren.
Zeer laag streepmodel:
Hier wordt een strook bij de luchtpijp naar beneden, die breder wordt bij de borst en tussen de voorbenen en onder de buik doorgaat, geschoren.

Hoe je precies moet scheren kunnen we hier niet uitleggen, dat wordt teveel. Je bent nu aan het denken gezet. Wil je uiteindelijk echt gaan scheren, lees dan eerst dit boek. Hier staat heel uitgebreid in beschreven hoe het moet en waar je allemaal op moet letten. Klik op het plaatje voor meer informatie over het boek.