Tennessee Walking Horse

Door www.pleasuregaits.com


A Red Morning Sun

Geschiedenis
Meer dan honderd jaar geleden is in midden Tennessee een uniek ras ontstaan: het Tennessee Walking Horse. De vroegere bewoners in deze regio die oorspronkelijk uit Virginia, Carolina en andere omliggende staten kwamen, brachten Standardbreds, Morgans, Toroughbreds, Canadian- en Narrangansett Pacers met zich mee. Door de voordelen van deze rassen te combineren ontstond de basis voor de Tennessee Walker, die zijn eigen specifieke eigenschappen ontwikkelde.

De meest bijzondere eigenschap van de Tennessee Walker is toch wel zijn comfortabele running walk. Deze gang is erfelijk en kan niet geleerd worden aan een paard dat ze van nature niet bezit. Het is een gelijkmatige 4-takt gang in een vloeiende beweging, het hoofdschudden gaat ritmisch bij elke stap. Sommige Walkers flapperen zelfs met hun oren of klikken met hun tanden in hetzelfde ritme mee. Tijdens de running walk hebben de paarden een overstap waarbij de achter-hoef de afdruk van de voorhoef overtreft. Met snelheden van 9 tot 14 km per uur kan een Walker dit tempo een lange tijd volhouden, zonder zichzelf of de ruiter te vermoeien.

Tennessee Walkers zijn ook bekend om nog 2 andere gangen. Deze zijn de flat walk, een gelijkmatige 4-takt gang, simpel gezegd een versnelde stap en de canter, een galop met een langzame, hoog rollende beweging, die ook wel schommelstoelgalop genoemd wordt. Alle gangen van de Tennessee Walker zijn uitermate comfortabel voor de ruiter.

De Walker is gefokt met als gebruikersdoel het berijden, betuigen en licht werk op de boerderij. Ze werden ook zeer populair bij de Zuidelijke plantage eigenaren die ze Plantation Walkers noemden. De eigenaren hadden comfortabele paarden nodig waarmee ze de kilometers lange plantagevelden konden inspecteren. De gangen van de Tennessee Walker werden favoriet bij plattelandsdokters die vele uren op een paardenrug doorbrachten. Ook de reizende priesters, die van kerk tot kerk trokken, gaven de voorkeur aan deze snelle en comfortabele paarden


Shiloh's Sunset Gal

Toekomst
De Tennessee Walker is een populair recreatie, endurance, western  en showpaard in de Verenigde Staten. Zijn goede manieren, bijzonder comfortabele gangen en uithoudingsvermogen maken hem een ideale partner voor zowel beginnende, gevorderde als oudere ruiters.

Walkers zijn vriendelijk, mensgerichte en intelligente dieren. Het ras komt in alle kleuren voor waaronder ook Champagne, een kleur die slechts bij enkele rassen is erkend. Met een stokhoogte variërend van 1.50m tot 1.70m heeft de Walker een sierlijke hals, een redelijk korte rug, een schuine schouder, slanke maar sterke benen en harde hoeven. Het hoofd van de Walker is knap met heldere ogen, prominente neusgaten en goed gevormde oren. De manen en staart worden doorgaans lang gelaten.

Het in 1935 opgerichte stamboek, de Tennessee Walking Horse and Breeders Association (TWHBEA), heeft anno 2003 ca. 400.000 geregistreerde paarden in hun bestand. Hiermee is de Tennessee Walker het snelst groeiende paardenras in Amerika.