Onderdelen

TRICKRIDINGHet trickriden is ooit begonnen in Amerika, waar het populair was in de jaren '60/'70.
Nu heb je nog steeds ''Stunt en Entertainment'' teams over heel de wereld die trickriding als een showelement gebruiken.
Voorbeelden zijn o.a. The Thunderguys( Die op een zebra rijden), The Cabello Fire Drivers (Die gaan ervoor door het vuur – letterlijk - ),
The Graham Sisters (Die de eerste in Canada waren die met zijn tweeen op 1 paard konden rijden terwijl de een erop staat en de ander de dodenhang tot uitvoering brengt!), The Black riders en The Future Guys en er zijn er nog veel meer! Je hebt bekende internationale teams maar er zijn op de wereld ook genoeg onbekende teams.
In Canada worden dan ook jaarlijks de “Trickriding Championships” georganiseerd.
Ook is er in Amerika een Trickriding School.
Om een beeld van trickriding te krijgen, hebben we met foto’s en beschrijvingen een paar stunts uitgelegd.

De Stunts
(Omdat er veel verschillende namen zijn voor de stunts, heben ze hier een nummer)

Stunt 1: Eraf en Erop springen

Als je op het paard zit zwaai je je rechterbeen over de knop/pin heen, en spring je met 2 benen voor of naast de voorbenen van het paard. Je houdt de hele tijd je 2 handen aan de knop/pin en als je dan eraf springt trek je jezelf weer op en zwaai je je rechterbeen over het zadel heen en ga je weer in het zadel zitten.

Stunt 2: In de nek gaan zitten

Je legt je rechterbeen om de knop/pin heen en je draait zo dat je nu de nek van het paard zit. (je zit dus achterstevoren) Om weer in het zadel te komen
Manier 1: Je zwaait je linkerbeen over de nek van het paard een en land voor of naast de voorbenen van het paard en dan trek je jezelf weer op en zwaai je je rechterbeen weer over het zadel.
Manier 2: Je zit dus in de nek van het paard en dan leg je je rechterbeen weer om de knop/pin heen en draai je weer zo dat je nu in het zadel zit.

Stunt 3: Ernaast hangen

Je doet je linkervoet in de beugel en legt die naar achteren. Je houd met 2 handen de knop vast en gaat langzaam je been draaien. Zorg ervoor dat je been onder de stijgbeugel zit en strek je andere been naar achteren toe. Dan laat je 1 hand los van de knop/pin en die strek je naar voren toe. Je hangt nu naast je paard.

Stunt 4: Staan

Aan een trickzadel zitten aan beide weerskanten van de pin een riem waar je je voeten -recht- in moet plaatsen. Dan pak je de teugels en een pluk manen en trek je jezelf (voorzichtig) op. Je blijft optrekken tot je recht ( en met je knieen een beetje gezakt) staat en dan sta je op je paard. Om weer terug te gaan zitten pak je de teugels en laat je je voorzichtig achterover in het zadel zakken.

 

Stunt 5: Staan met 1 been gestrekt

Je gaat weer staan in de riemen, maar dan alleen met je linkerbeen. Met je linkerhand heb je een plukje manen vast en met je rechterhand heb je de knop.pin vast. Dan schuif je je rechterbeen naar de achterkant van het zadel. Als je voet daar is strek je je been. Om weer terug te gaan zitten zet je je rechterbeen weer op het zadel en schuif je die terug naar de rechterkant, ga je zitten en haal je je linkerbeen uit de riem.

Stunt 6: Onderstenboven

Je gaat zo staan dat je met je rechtervoet in de stigjbeugel staat en je linkerbeen ''zweeft'' daar naast dus je staat rechtop naast je paard in de rechterstijgbeugel. Je hebt met beide handen de pin vast en je gaat voorover hangen net zo lang tot je onderstenboven met 2 handen aan de pin naar beneden hangt aan de linkerkant van je paard. Dan laat je je weer zakken met een been aan elke kant.

 

Stunt 7: Hangen

Je legt je linkerbeen voor de linkerstijgbeugel en de stijgbeugel hang je om de pin zodat je been in een soort ''lus'' zit. Dan pak je met je rechterhand de linkerlus aan de achterkant van het zadel en met je linkerhand houd je de pin vast. Dan laat je je langzaam achterover zakken net zolang totdat je helemaal achterover hangt en dan laat je met je linkerhand de pin los en strek je die uit. Dan ga je weer terugzitten en haal je je linkerstijgbeugel van de pin af.

Stunt 8: Meelopen

Meelopen kun je of aan de achterkant of aan de zijkant doen.
Aan de zijkant: Je springt van het paard af en je loopt ernaast mee, en springt er dan weer op.
Aan de achterkant: je gaat achter het zadel zitten en pakt met beide handen de lussen die aan de achterkant van het zadel zitten en je laat je van de kont van het paard glijden. Dan loop je mee, gelijk met de benen van het paard. Dan trek je je weer op en ga je weer in het zadel zitten.

Stunt 9: Langs de borst naar de andere kant

Je doet je rechtervoet in je linkerstijgbeugel en je houd het paard bij zijn nek vast. Dan ga je met je been voorlangs zijn borst en pak je met jelinkerhand over naar de andere kant van de nek. Dan doe je je rechterbeen in de linkerstijgbeugel en hang je dus voor de borst van je paard.

Geen Plaatje helaas

Stunt 10: Dodenhang

Hierbij ga je achter je zadel zitten met je benen in de stijgbeugels. Dan laat je je naar achteren zakken net zolang tot je met je hoofd tussen de achterbenenvan het paard hangt.
Dit heet dus de ''dodenhang'' omdat je een hoef tegen je achterhoofd kunt krijgen en dan in de meeste gevallen dus zwaargewond/dood kunt zijn.

 


Doe dit alleen onder (proffesionele) begeleiding en met een mak paard en onthoud ook dat dit vooral gebaseerd is op vertrouwen.

Hier zijn wat links van trickteams:
http://www.thunderguys.be
http://members.lycos.nl/thefutureguys
http://www.theblackriders.net
http://www.grahamsisters.com
van deze links komen ook bovenstaande foto's.

De trickriding school in Amerika:
http://trickriding.com