Westernzadels Algemeen

"You can tell a lot about a rider just by his appearance and his equipment"

Wat is een westernzadel.


Een westernzadel staat bekend om zijn veiligheid en comfort. Het wordt daarom erg veel gebruikt door recreatieruiters, maar het is natuurlijk ook het stuk equipment van de westernruiter. Er zijn verschillende westernzadels, voor bijna elk onderdeel heb je er wel één. 


Pleasure zadel: Een zadel waarin je goed rechtop kunt zitten en dat comfortabel is tijdens een lange rit. Er is vaak veel zilver in verwerkt.
Reining zadel: Zadel loopt van voren licht op, en heeft een hogere Cantle, zodat je tijdens een slidingstop voldoende steun hebt. Een reiningzadel kun je voor de meeste onderdelen gebruiken. 
Cutting zadel: een cuttingzadel heeft een vlakkere en langere zit. Cantle en Fork zijn hoger, waardoor ze meer steun geven. De horn  (knop) is langer, zodat je goed kunt vasthouden en het heeft veel beugelvrijheid, zodat je makkelijk met de bewegingen van het paard mee kunt gaan.
Roping zadel: Een zadel voor het echte ranchwerk. Het heeft een dikkere zadelknop (om lasso aan te knopen) en is zwaarder en robuuster dan andere zadels.

De meeste onderdelen van het zadel worden, ook hier in Nederland, bij de Engelse naam genoemd.


Het kopen van een westernzadel.

Sommige mensen roepen wel eens, dat een westernzadel altijd past. Mooi niet dus!
Er zijn heel veel verschillende soorten en maten trees (bomen). En ook heel veel verschillende paardenruggen en mensen-achterwerken. De doorgaans goede merken zoals: Billy Cook, Continental, Westwood, etc. hoeven niet goed te zijn voor je paard of voor jou. Laat je zadel dus passen door iemand met verstand van zaken.


Je hoeft niet persé voor het duurste zadel te gaan, maar de doorsnee goedkope zadeltjes die bij de meeste 'engelse' ruitershops verkrijgbaar zijn, laat die alsjeblieft in de winkel liggen. Maar let op, ook bij die ruitershops kunnen ze goed materiaal verkopen.

Als je een jong paard hebt, kan het zijn dat je zadel wat ruim valt. Denk niet meteen: Nu moet ik een nieuwe! Wacht liever tot het paard helemaal, ook qua bespiering, uitgegroeid is. En los het tijdelijk op met een speciale pad. 

Je kunt ervoor kiezen om het zadel helemaal naar je eigen smaak te laten maken. Het zadel wordt dan geheel aangepast aan je paard en aan jou.


'Chief Sitting Duck' van Vaquero