Zomereczeem

 Zomereczeem of staart– en maneneczeem wordt vermoedelijk veroorzaakt door het colicoïdesmugje, wat met name in de uren van zonsopkomst (05-08 uur) en zonsondergang (17-22 uur) actief is, bij warm weer met een hoge luchtvochtigheidsgraad. (maart- november). Het paard wat overgevoelig is voor het speeksel van dit mugje krijgt jeuk, met name in de manenkam en aan de staartwortel. Het paard gaat schuren. Dit kan hij zo heftig doen, dat de huid kapot gaat. Vervolgens gaat de huid weer jeuken als het gaat
helen en dan schuurt het paard zich tot bloedens toe kapot. Kale plekken en wonden zijn het gevolg. Het is zeer moeilijk om die vicieuze cirkel te doorbreken, waardoor de huid weer kan helen.

Zomereczeem is helaas nauwelijks te verhelpen. Als een paard eenmaal overgevoelig is, zal hij dat waarschijnlijk zijn verdere leven blijven.De allergie kan zomaar ontstaan; bij oudere paarden, die er voorheen nooit last van hadden, kan de allergie zich alsnog ontwikkelen. De oorzaak van zomereczeem wordt gezocht in een combinatie van erfelijke aanleg, verminderde afweer en de toename van het aantal mugjes door veranderde ecologische omstandigheden (zoals het verdwijnen van vogelsoorten die de mugjes opeten).

Behandeling:
Toch kun je wel wat doen om je paard te helpen. Er zijn tegenwoordig erg veel middelen tegen zomereczeem op de markt. Ga ze gewoon proberen, ieder paard reageert anders op de middelen. En meestal is het bij deze middelen, dat ze maar een tijdje helpen en zul je over moeten stappen op het volgende. Zorg in ieder geval voor een antimuggenspray en een anti-jeukmiddel.
Verder kan een speciale deken heel veel schelen, maar ook hierbij kan het zijn dat je nog naar andere middelen moet grijpen.